Ben je op zoek naar een nieuwe, verfrissende look in jouw huis? Een oriëntaals geïnspireerd ontwerp is dan misschien precies wat je zoekt! Want met duizenden jaren van onafhankelijke geschiedenis en culturele ontwikkeling heeft het Verre Oosten absoluut zijn eigen unieke gevoel voor stijl ontwikkeld dat totaal van onze westerse stijlelementen verschilt.
Je kunt in dit geval aan het toevoegen van oosterse decoratie denken. Zoals Boeddhabeelden, Chinese vazen en porselein, bolvormige lampen en scheidingswanden. Die helpen immers gezamenlijk een oosters gevoel van sereniteit en rust over te brengen.
Maar als je graag een geslaagd exotisch en boeiend oriëntaals effect wilt bereiken, dan moet je echt niet alleen denken aan het verwerken van decoraties. Je moet in dit geval ook zeker rekening houden met bepaalde principes op het gebied van meubilair, kleuren en algehele harmonie van je binnenruimte. We noemen hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten op.
Soberheid en evenwicht
Bij een oosterse zen inrichting draait alles om het zoeken naar een harmonieus interieur. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs minimalistisch, maar excessen op het gebied van ornamenten moet zeker vermeden worden.
Het is dus noodzakelijk om voor soberheid en balans te gaan. Om een gezond visueel evenwicht te behouden, is het van top belang om rekening te houden met de verdeling van je meubels en andere design elementen. Om dit te doen, is het noodzakelijk om met de juiste vormen, maten en tinten te spelen.
Alles moet daarbij zijn eigen plekje hebben, waarbij zowel functionaliteit als esthetiek in gedachten moeten worden gehouden. De Japans geïnspireerde oosterse stijl is bijvoorbeeld strak, met weinig objecten in de kamers.
Gebruik natuurlijke elementen
Bij de zen stijl wordt ook het gebruik van natuurlijke in plaats van synthetische materialen aanbevolen. Dat wil zeggen: geen plastic, maar meubels van steen, hout of bamboe. Deze hebben immers een symbolische verbintenis met de aarde. Bovendien bieden ze een verscheidenheid aan mogelijkheden om verschillende effecten in de ruimtes te bereiken, omdat ze zeer goed met elkaar harmoniëren.
Denk daarbij niet alleen aan het afstemmen van de materialen op de vloer en wandbedekking, maar bijvoorbeeld ook de trapwang en andere delen van een trap. Want dit alles moet met hun natuurlijke of natuurlijk uitziende stijlelementen prettig samenhangend zijn.
Er wordt hier vaak een kleine waterfontein of andere auditieve stuk aan toegevoegd, evenals natuurgeuren, om zo het gevoel te krijgen dat je in de natuur ondergedompeld bent.
Zachte tinten met levendige accenten
De oosterse decoratie maakt daarnaast ook veel gebruik van tinten uit de natuur. En dan vooral de zachte tinten, zoals beige en bruin, die aan zand of houtblokken doen denken. Er wordt hier soms ook groen aan toegevoegd, want dat associeert met vegetatie.
Het is bovendien gebruikelijk om (gebroken) wit tinten op muren of meubels te gebruiken. Voor een visueel contrast zullen daarnaast veelvuldig levendige accenten gebruikt worden, zoals rood en oranje, plus goud- en bronstinten.
Ornamenten en decoratieve aanvullingen
Als laatste kunnen we het niet nalaten de ornamenten te vermelden als aanvulling op de oosterse decoratie in je huis. De meest gebruikte zijn vazen, schilderijen, wandtapijten en kleine beeldjes.
Denk hierbij aan de karakteristieke witte en blauwe vazen uit de Ming dynastie stijl, of de bijzondere goudgekleurde satsuma vazen. De gebruikte schilderijen en wandtapijten bevatten vaak Chinese ideogrammen, zoals yin en yang, of de trigrammen van de I-Ching.
De kleine decoratieve beelden bestaan meestal uit Boeddha’s, samurai’s en geisha’s, of zijn miniatuurpagodes. Vergeet ook niet de schattige ‘lucky cat of maneki neko’ die altijd haar pootje beweegt. Plus uiteraard oriëntaals getinte lampen, kandelaars en wierookbranders.
Oosterse interieurontwerpen zijn één van de beste manieren om in een huis een unieke en gezellige sfeer te creëren. We hopen dat de bovenstaande ideeën jou een beetje op weg helpen dit ook bij jou thuis mogelijk te maken.